Zdrowe kanapki i sałatki w szkole

2016-03-21 10:32:58(ost. akt: 2016-03-21 10:42:13)

Autor zdjęcia: Archiwum szkoły

Uczniowie klasy III Gimnazjum w Dubeninkach promowali wśród całej społeczności szkolnej zdrowe żywienie.
Pierwszego dnia odbyło się "Kanapkowo". Na lekcji techniki pracownia zamieniła się w kuchnię. Uczniowie wcześniej podzielili się na mniejsze grupy, zaplanowali menu, zakupili potrzebne składniki, przygotowali swoje stanowiska pracy, siebie – ubrali fartuszki i przystąpili do pracy.

Pracowali, dbając o higienę pracy. Z minuty na minutę zapełniały się talerze. Wzrok przyciągały kolorowe warzywa: pomidory, ogórki, szczypior, sałata, papryka, kiełki. Sprzedaż kanapek odbyła się na długiej przerwie.

Miały wzięcie, na pewno dostarczyły potrzebnej na dalszą część dnia energii. To zdrowy wariant drugiego śniadania.

Kilka dni później ci sami uczniowie na lekcji techniki wykonywali sałatki. Tym razem chcieli udowodnić, że z warzyw lub owoców można zrobić ciekawe kompozycje sałatkowe. I rzeczywiście przyrządzone sałatki kusiły zapachem, kolorami i mnogością składników.

Anna Krygier – szkolny koordynator programu "Trzymaj formę" była zaskoczona pomysłowością uczniów, jedna z grup przygotowała i wyeksponowała składniki, kupujący mógł zdecydować z czym chciałby zjeść kanapkę, a było z czego wybierać.

W nocy z 18 na 19 marca odbył się natomiast kolejny biwak w szkole zorganizowany przez Wiolettę Szeszko i Annę Krygier w oparciu o założenia programów "Żyj smacznie i zdrowo" i "Trzymaj formę". Nad stroną sportową imprezy czuwał Andrzej Trąbka.
Noc w szkole na zdrowo i sportowo postanowiło spędzić 20 uczniów z klas I, gościliśmy również absolwentkę gimnazjum Zuzię Czeraszewską, która pomogła ucz. kl. III- Kasi Ołów przygotować bardzo straszne podchody.
Na naszym biwaku głównie promowaliśmy ruch i zdrowe odżywianie.


2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5